Post Top Ad

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Βιομηχανική πολιτική της ΕΕ

  

Η σημερινή παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας και η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της καινοτομίας και της ανταγωνιστικής ανάπτυξης των

επιχειρήσεων στο μέλλον, κατέστησαν τη βιομηχανική πολιτική, ρητά ή άρρητα, κρίσιμο εργαλείο των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. 

Βιομηχανική πολιτική της ΕΕ













Η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ και στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης, ανθεκτικής και ψηφιοποιημένης οικονομίας που δημιουργεί θέσεις εργασίας:.

Μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη

Η σημασία της βιομηχανίας της ΕΕ

Η σημασία της βιομηχανίας της ΕΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η βιομηχανία της EE αντιπροσωπεύει:

πάνω από το 20% της οικονομίας της ΕΕ

περίπου 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

το 80% των εξαγωγών αγαθών της ΕΕ

Η βιομηχανία της ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως:

φαρμακευτικά προϊόντα

μηχανολογία

μόδα

Χάρη στην ικανότητά της για καινοτομία, η ΕΕ πρωτοστατεί επίσης παγκοσμίως στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Η βιομηχανία της ΕΕ δίνει το παράδειγμα συμμορφούμενη με τα υψηλότερα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η βιομηχανία της ΕΕ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, προϊόντων, υπηρεσιών, αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων. Θα διαμορφώσει νέες μορφές θέσεων εργασίας που θα χρειάζονται νέες δεξιότητες.

Ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική

09/02/2023

Έκκληση των ηγετών της ΕΕ για ανάληψη δράσης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία

15/12/2022

Έκκληση των ηγετών για μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική

Ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών στρατηγικών βιομηχανικών οικοσυστημάτων

Φορτιστής κοινού τύπου: Προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συζήτηση των υπουργών σχετικά με το μέλλον του βιομηχανικού οικοσυστήματος κινητικότητας

Η ΕΕ σκοπεύει να καταστήσει τις βιομηχανίες της πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να αυξήσει την αυτονομία και την ανθεκτικότητά τους. Η ΕΕ βασίζεται στη βιομηχανία της για να ηγηθεί της διττής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή πρωτοκαθεδρία. Στόχος είναι η βιομηχανία της ΕΕ να αναχθεί σε επιταχυντή και καταλύτη αλλαγής, καινοτομίας και ανάπτυξης.

H στρατηγική αυτονομία έγκειται στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τρίτους, για παράδειγμα όσον αφορά κρίσιμα υλικά και τεχνολογίες, τρόφιμα, υποδομές και ασφάλεια. Αποτελεί επίσης ευκαιρία για την ανάπτυξη αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τη βιομηχανική πολιτική. Το Συμβούλιο έδωσε συνέχεια με τα συμπεράσματα του Μαΐου του 2019, παρουσιάζοντας ένα όραμα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία με ορίζοντα το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κατόπιν νέα δέσμη μέτρων για τη βιομηχανική πολιτική τον Μάρτιο του 2020.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη επιδίωξης μιας φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής προκειμένου η βιομηχανία της ΕΕ να καταστεί πιο βιώσιμη, ανθεκτική, πράσινη και ανταγωνιστική.

Η Επιτροπή επικαιροποίησε τη νέα βιομηχανική στρατηγική τον Μάιο του 2021, αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση της COVID-19 και επιβεβαιώνοντας τη σημασία της βιομηχανικής στρατηγικής για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και την ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε νέα μέτρα για την τόνωση της ανάκαμψης από την πανδημία.

Η βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς

αντιμετώπιση των στρατηγικών εξαρτήσεων της ΕΕ

επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης

Ανθεκτικότητα της ενιαίας αγοράς

Ύστερα από την κρίση της COVID-19, η Επιτροπή πρότεινε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς έναντι των διαταραχών:

ένα νέο μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά με σκοπό να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων

προσαρμοσμένη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

τακτική παρακολούθηση της ενιαίας αγοράς μέσω ετήσιας ανάλυσης

Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Η στρατηγική εξετάζει επίσης τρόπους αντιμετώπισης των τεχνολογικών και βιομηχανικών εξαρτήσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

επιδίωξη διαφοροποιημένων διεθνών συμπράξεων που συμβάλλουν στην οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας μέσω των επενδύσεων και του εμπορίου

στήριξη νέων βιομηχανικών συμμαχιών σε στρατηγικούς τομείς που προσελκύουν ιδιώτες επενδυτές και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας

παρακολούθηση στρατηγικών εξαρτήσεων

Επιτάχυνση των διττών μεταβάσεων

Η βιομηχανική στρατηγική αποσκοπεί στη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στη βιομηχανία της ΕΕ.

Προτείνει:

«οδούς μετάβασης» για τον προσδιορισμό των δράσεων που απαιτούνται για την επιτυχή διττή μετάβαση

κοινά έργα με τη συμμετοχή πολλών χωρών για τη μεγιστοποίηση των επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης

συμπράξεις του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»

ανάλυση του τομέα της χαλυβουργίας

επενδύσεις σε προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια απαλλαγμένη από ανθρακούχες εκπομπές

Βιομηχανικό σχέδιο στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα προετοιμάζει την οικονομία για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και θα μειώνει τις στρατηγικές εξαρτήσεις. Με σκοπό τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες κάλεσαν την Επιτροπή να πραγματοποιήσει ανάλυση και να υποβάλει προτάσεις έως το τέλος Ιανουαρίου του 2023 με σκοπό να κινητοποιηθούν όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και να βελτιωθούν οι συνθήκες που πλαισιώνουν τις επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω εξορθολογισμένων διοικητικών διαδικασιών.

Τι είναι οι μηδενικές καθαρές εκπομπές;

Μηδενικές καθαρές εκπομπές σημαίνει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώστε να τείνουν προς το μηδέν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των εκπομπών και επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή υπέβαλε την 1η Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωση με τίτλο «Βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών».

Με το σχέδιο αυτό, η ΕΕ επιθυμεί να επιταχύνει τη μετάβαση της βιομηχανίας σε μηδενικές καθαρές εκπομπές, χάρη στη μαζική αύξηση της τεχνολογικής ανάπτυξης, της βιομηχανικής παραγωγής και της εγκατάστασης προϊόντων μηδενικών καθαρών εκπομπών και ενεργειακού εφοδιασμού κατά την επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο έχει ως στόχο να θέσει τα αναγκαία θεμέλια για την προσέλκυση επενδύσεων στη βιομηχανική βάση μηδενικών καθαρών εκπομπών και στην πράσινη βιομηχανική καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Το σχέδιο θα πρέπει να θέσει την Ευρώπη σε πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την παγκόσμια πρωτοπορία στη βιομηχανική εποχή μηδενικών καθαρών εκπομπών, όσον αφορά τόσο την τεχνολογία όσο και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Απο την στιγμή που στην ΄΄έξισωση.΄΄μπαινει το  ΄΄πράσινο΄΄χρώμα.τα πάντα θα γίνονται εις βάρος των βιομηχανιών, και των πολιτών της Ε.Ε

Οτι μας λέει η ε.ε είναι άπλώς λόγια ,και ξύλινος λόγος

Για να ΄΄πρασινίσουν΄΄ τα πάντα, θα πρέπει να βρωμίσει ο άέρας ,ο υδροφόρος όρίζοντας,το έδαφος και το ύπέδαφος ,και γενικά ολο το περιβάλλον στην γαία

Δλδ για να έξαχθούν οι πρώτες ύλες που θα χρειαστούν για τις ΑΠΕ [άνανεώσιμες πηγές ένέργειας]θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες ένέργειας [που και αύτές με την σειρά θα βρωμίσουν τα πάντα],και τελικά οι μόνοι που θα είναι κερδισμένοι θα είναι οι έπιχειρηματίες που θα άναλάβουν να ΄΄πρασινίσουν΄΄ οτι ύποτιθεται χρειάζεται να πρασινίσει

Ο άνθρωποκεντρικός φορέας έλλήνων συνέλευσις έχει όλοκληρωμένα προγράμματα που άφορούν την βιομηχανία και την ένέργεια ,θα εφαρμόσει νέες τεχνολογίες [που πρώτη φορά θα γίνουν]για άπόδοση άέναης ένέργειας,άρα άνθιση ολων των τομ'εων της βιομηχανίας

Οχι παχιά λόγια λοιπόν,άλλά έργα

Ας δούμε λοιπόν πως θα είναι το κομμάτι της βιομηχανίας-ένεργειας με τον φορέα Ε.ΣΥ

ιδρυτική διακήρυξη ελλήνων συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/διακhρyξη-εσυ-τελικο.pdf?dl=0

προγραμματικές δηλώσεις ελλήνων συνέλευσις:

https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/προγραμματικες-δηλωσεις-εσυ-25-10-2015.pdf?dl=0

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ