Post Top Ad

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

 ΓΕΝΙΚΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

 ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΞΟΡΥΞΙΜΟ

 ΥΛΙΚΟ

 ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΣΚΑΦΗ Η ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ (ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ Η ΕΝΑΙΩΡΗΣΗΣ) Η ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΥΤΕ ΦΡΕΑΡ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ Η ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ.

 

ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΛΑΤΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Η ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΙΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΞΟΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 

Α) ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Η

Β) ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ.

ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΠΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΕΝΩ ΙΔΙΩΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΠΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. 

ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ Ν. 1515/1985 (ΦΕΚ 18 Α’) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΚΜΛΕ)

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 

  

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΑ


Η ΜΕΘΟΔΟΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕ  ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΑ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ,ΟΠΩΣ Π.Χ. ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ (CONICAL PIT) Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΛΩΡΙΔΕΣ (STRIP MINING).

Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΗΣ ΑΛΛΑ  ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

ΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ  Π.Χ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ (BENCH HEIGHT), ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ (BENCH WIDTH) ΚΑΙ Η ΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΙΔΑΣ (BENCH SLOPE ANGLE), Η ΚΛΙΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΚΛΙΣΗ ΤΟΥ  ΠΡΑΝΟΥΣ (OVERALL SLOPE ANGLE) Κ.Α.,   ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΚΜΛΕ) ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 82-88.

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, ΕΝΩ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ (ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΡΜΑΤΟΚΟΠΗΣ).

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΩΣΤΕ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ 

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ 

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ

 

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

 ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ

 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

  ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ

 ΜΗΤΡΙΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ

 ΣΥΡΜΑΤΟΚΟΠΗΣ Η ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΟΧΙ ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

 ΥΛΩΝ). ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ

 Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΟΡΘΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ,  ΜΕ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ. ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ  ΣΥΝΗΘΩΣ  ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΡΜΑΤΟΚΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΩΝ «ΠΑΓΚΩΝ» ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑ.ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΓΚΟΜΑΡΜΑΡΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ,  ΤΑ ΣΧΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΤΕ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

ΤΑ ΟΓΚΟΜΑΡΜΑΡΑ, ΔΗΛ. ΟΙ ΟΡΘΟΓΩΝΙΣΜΕΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΥ,  ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ. ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΑ "ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ" : Α) ΤΑ «ΞΟΦΑΡΙΑ» Η «ΟΓΚΟΞΟΦΑΡΑ» Β) ΟΙ ΟΙ ΛΑΤΥΠΕΣ  ΚΑΙ Γ) ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.ΤΑ "ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ¨ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ, ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ



Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ. Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ  ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΕΙΤΕ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΡΑ, ΜΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΑ.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ.  Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ. ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΟΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 70-80°, ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ  ΠΡΟΣΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ , ΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ, ΤΕΛΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 60°.

ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΧΡΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΣΤΕΙΡΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΤΙΣ ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΣΕ ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ/ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΗ , ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1984 (ΜΕ ΤΟΝ Ν.1428/84 ΟΠΟΤΕ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ), ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ/ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΞΟΡΥΞΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ 

ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ 


ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΡΣΑ), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΨΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΣΔΚΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΟΤΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ), ΠΑΡΕΧΕΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ–ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ–ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ :

·         Η ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΓΡΑΝΙΤΗΜΑΡΜΑΡΟ Κ.Α, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ. ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ

ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ


ΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ :Α) ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ, Β) ΜΑΡΜΑΡΑ, ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Γ) ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ.

ΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 


ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ

ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ Η ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ Π.Χ. ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΒΩΞΙΤΗΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ, ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ, Ο ΤΑΛΚΗΣ, Ο ΦΘΟΡΙΤΗΣ,Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ, ΟΙ ΑΣΤΡΙΟΙ, ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΗΛΙΟ, ΤΑ ΓΗΓΕΝΗ ΑΕΡΙΑ , ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Κ.Α

65) ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

Ο ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ) ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ ΕΠΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ Η ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ν.Δ. 210/73

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ (ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ,ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΛΠ), ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΟΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ , ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ]

·         ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΤΥΡΦΗ ΚΛΠ),

·         ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ

·         ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ, ΤΗΣ ΣΜΥΡΙΔΑΣ, ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΑΛΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 143 ΚΑΙ 148 ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ, ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ Ν.2289 /1995,  Ν.4001/ 2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΚΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ 94/22/ΕΚ1994, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ;

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΚ, ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ:

§  ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΤΥΡΦΗ ΚΛΠ),

§  ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ

§  ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

ΣΤΕΡΕΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ, ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ, ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΤΥΡΦΗ ΚΛΠ. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΑΝΘΡΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ, Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (C, O, H, N ΚΛΠ) ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ.

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΟΡΥΚΤΑ
ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΠΧ ΟΥΡΑΝΙΟ) ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΚΤΙΝΕΣ Α,Β,Γ).

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ (ΓΘΔ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΤΜΩΝ, ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ Η ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ, ΠΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 25Ο C (ΚΕΛΣΙΟΥ).

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (ΓΘΠ) ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΘ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΓΘ ΠΕΔΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΘΕΡΜΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Π.Χ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ CO2 ΚΛΠ).

ΥΠΟΠΡΟΪΟΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΘ ΠΕΔΙΩΝ: Α) ΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ, ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 25Ο ΚΑΙ 90Ο C ΚΑΙ Β) ΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ, ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 90Ο C.

ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ : Α) ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Β) ΠΙΘΑΝΑ

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΘΠ (ΧΑΜΗΛΗΣ/ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ/ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ) ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ι.Γ.Μ.Ε.) ΌΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΕΙ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΓΘΠ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΟΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΗΜΕΝΟΙ.
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΘ ΠΕΔΙΩΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ, ΤΟΥ Ν. 3175/03 (ΑΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΓΘΠ), ΤΟΥ Ν. 3468/06 (ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΤΟΥ Ν.3734/09.

§  ΝΟΜΟΣ 3734/2009 «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

§   ΝΟΜΟΣ 3175/2003 «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

§   ΠΛΗΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

§  ΧΡ. ΚΟΛΟΒΟΥ: ΆΡΘΡΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

HTTPS://WWW.ORYKTOSPLOUTOS.NET/2010/01/BLOG-POST_8907/#.VJXFFXANA

H ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΑΦΟΚΤΗΣΙΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ.

ΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : Α) ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ, Β) ΜΑΡΜΑΡΑ, ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Γ) ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ, ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ, Ο ΤΑΛΚΗΣ, Ο ΦΘΟΡΙΤΗΣ,Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ, ΟΙ ΑΣΤΡΙΟΙ, ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΗΛΙΟ, ΤΑ ΓΗΓΕΝΗ ΑΕΡΙΑ , ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Κ.Α.

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΝΟΜΙΚΗ – ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ – ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΛΑ ΟΡΥΚΤΑ ΟΠΩΣ Ο ΤΑΛΚΗΣ, Ο ΦΘΟΡΙΤΗΣ, Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ, ΟΙ ΑΣΤΡΙΟΙ Ο ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΑ ΚΑΤΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ.

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΧΗΜΙΚΩΝ Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ (ΠΧ. ΟΙ ΒΙΤΟΥΜΕΝΙΟΥΧΟΙ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΙ ΚΛΠ ).

ΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ ΕΠΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ Η ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ν.Δ. 210/73 (ΑΡΘΡΟ 65) ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.
Ποιά είναι τα ενεργειακά ορυκτά; - Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος (oryktosploutos.net)

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ (Α.Κ.), ΑΡΘΡΟ 1001, «Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. …..». ΈΤΣΙ Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΙΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ. ΤΟ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ, ΤΗΣ ΣΜΥΡΙΔΑΣ, ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΑΛΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ “ΕΞΗΡΗΜΕΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ” ΟΡΥΚΤΑ. ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ (ΑΡΘΡΟ 106 ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ), ΣΤΟΥΣ ΠΥΘΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ” ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ: Α) ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΠΧ. ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.Δ. 4433/1964) Β) ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ (ΔΩΡΕΕΣ, ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1973 Κ.Λ.Π.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ