Post Top Ad

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ Η "ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ"

  ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ:


 ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΧΡΩΜΑ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΚΛΠ. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΑΝΙΝΕΣ. ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΟΤΡΙΧΩΝΕΤΑΙ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΑΠΟ 6 ΩΡΕΣ ΩΣ 2 ΜΕΡΕΣ. ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΣΜΗ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ "ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ", ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

   

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ «ΒΥΡΣΑ» ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΕΡΜΑ ΖΩΟΥ», ΚΑΙ ΤΟ ΡΗΜΑ «ΔΕΦΩ» ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΜΑΛΑΚΩΝΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΞΑΣΚΟΥΝΤΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 7000-3000 Π.Χ. ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ: ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΛΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΧΩΜΑ. ΑΡΧΙΚΑ, ΜΟΥΛΙΑΖΑΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ, ΕΝΩ ΤΡΙΒΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΟΥΣΙΑ Η ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΨΗ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ. ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ, Ο ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ ΜΑΛΑΚΩΝΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΟΠΡΙΑ Η ΜΟΥΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΖΩΟΥ. Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΖΥΜΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ Η ΚΟΠΡΙΑ.

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΙΩΝΕΣ, ΣΤΗ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΔΕΨΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟ ΚΕΔΡΟΥ, Ο ΦΛΟΙΟΣ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ, Η ΣΤΥΠΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΤΕΝΤΩΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΑΝΙΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΥΔΑΤΩΝΟΝΤΑΙ.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1840, ΣΤΗ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΤΡΙΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ.


ΑΠΟ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1980, Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΥΡΟΣ, ΧΙΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΡΟΔΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ), ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΛΑΡΙΣΣΑ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΆΜΦΙΣΣΑ). ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ ΣΤΙΣ ΣΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ.

ΧΙΟΣ

Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΚΜΑΖΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 18 ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1822 ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΝΑ ΜΕΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΟΠΩΣ Η ΣΥΡΟΣ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΧΙΟΥ» ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1918, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΝΩΡΙΣ. ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ), ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙΑ, ΜΕΧΑΝΙΚΑ ΣΦΥΡΙΑ) ΕΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΔΕΨΗ ΜΕ ΧΡΩΜΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΨΗΣ ΣΕ 3-4 ΜΕΡΕΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΕΝΩ ΟΣΟ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΑΡΠΑΞΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΤΟ 1960 Η ΧΙΟΣ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΤΟ 20-25% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΑΝΩΔΕΡΜΑΤΩΝ.

ΣΥΡΟΣ



ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΩΡΟΦΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΚΑΛΟΥΤΑ ΤΟ 1829. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟ ΤΟ 1834 ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ. ΤΟ 1851 ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΝΤΑΙ 12 ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΣΥΡΙΑΝΑ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

ΤΟ 1879 Η ΣΥΡΟΣ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΤΑ ΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ (ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ) ΥΠΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 25-27%, ΕΝΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ 25%, ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 50% ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ. ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ (27/2/1879) ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΤΙΜΗΜΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΠΡΟ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 27%), Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤ' ΑΠΟΚΟΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ (ΚΟΥΤΟΥΡΑΔΕΣ), Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, Η ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ (ΑΓΓΑΡΕΙΑ).

ΟΜΑΔΑ 1000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ. ΩΣΤΟΣΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΤΑ, ΤΟ 1893. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1930 Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ.

ΣΑΜΟΣ



ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΡΧΙΚΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΒΑΘΥ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ. ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΑΝΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1880 ΩΣ ΤΟ 1930, ΕΝΩ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΗΤΑΝ ΤΟ 1863 ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ. ΌΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΧΙΚΑ ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ, ΕΝΩ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ ΑΡΧΙΚΑ, ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΕΚΑΝΕ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ Η ΦΥΤΙΚΗ ΔΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑΤΩΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΥΛΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΑΤΜΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΟ 1889-1990, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΕΤΑΙ «ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ" ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ, ΚΑΙ ΤΟ 1908 ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ». ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ. Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΣΟΛΟΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1950.

ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 7.1 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

ΤΡΙΠΟΛΗ



ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1904 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΜΠΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΝΕΡΓΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΠΑΡΗΚΜΑΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ 1960, Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ.Wikipedia


ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ, ΩΣΤΕ ΤΟΥΤΟ ΑΦ' ΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΗΠΕΤΑΙ, ΚΙ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ, ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ, ΘΗΚΕΣ, ΔΟΧΕΙΑ ΥΓΡΩΝ, ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΕΙΔΗ ΙΠΠΑΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΥΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ (ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ) ΚΛΠ.


 

Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΔΕΨΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ.

 

Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ, Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΗΣΑΝ Ο ΑΓΡΟΣ, Ο ΠΕΔΟΥΛΑΣ, Η ΨΗΜΟΛΟΦΟΥ, Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ Κ.Α. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΕΝΤΡΑ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠ' ΑΥΤΑ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΨΗΜΟΛΟΦΟΥ, ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1984.

 

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΤΕΛΕΣΕ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΞΕΛΙΠΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΔΕΨΗ ΠΟΥ ΕΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΡΟΥΔΙ (ΣΟΥΜΑΚΙ Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΟΣ ΡΟΥΣ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ «ΔΕΨΟΓΟΝΟΝ ΚΟΝΙΝ».

 

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΒΥΡΣΟΔΕΨΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ, Ο ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ Ν’ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΔΕΡΜΑΤΑ ΣΦΑΓΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΑΛΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ. ΕΚΕΙ, ΕΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΟ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ Σ' ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 12 ΜΕΡΕΣ. Ο ΑΣΒΕΣΤΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΟΥΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΞΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΞΥΣΤΡΕΣ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΕΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΟ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ, ΓΙΑ 1-2 ΜΕΡΕΣ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΗ, ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ, ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ (ΤΣΙΛΛΑΡΚΕΣ). ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΗ, ΕΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΤΣΙΛΛΑΡΚΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ 12-24 ΩΡΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΣΙΛΛΑΡΚΕΣ Ν' ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΛΕΝΟΝΤΑΝ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΤΙΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΤΡΙΒΑΝ ΜΕ' ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΎΣΤΕΡΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΡΑΒΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ, ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΓΜΕΝΑ ΖΩΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΡΥΠΗΣΟΥΝ. ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΠΡΙΝ ΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ, ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ 3-5 ΟΚΑΔΕΣ ΡΟΥΔΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΝΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΡΟΥΔΙ, ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΛΙΝΟ. ΕΚΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΧΩΝΙΟΥ, ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΣΤΕΡΑ ΔΕΝΟΝΤΑΝ. ΤΑ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΟΥΔΙ ΔΕΡΜΑΤΑ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΑ ΠΕΖΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΞΕΦΕΥΓΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΧΥΝΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟ, ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΔΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΚΕΙΝΟ ΞΑΝΑΓΕΜΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ.  ΈΤΣΙ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ «ΨΗΝΟΝΤΑΝ», ΑΠΟΡΡΟΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΕΨΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΔΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΠΕΡΙΠΟΥ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟ, ΟΠΟΥ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ, ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ. ΤΕΛΟΣ, «ΠΙΤΤΩΝΟΝΤΑΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΙΩΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΗΣΑΝ ΠΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.

 

ΟΡΟΛΟΓΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΝ ΓΝΑΦΚΙΑΔΕΣ Η ΤΤΑΠΑΚΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΛΕΓΟΤΑΝ ΓΝΑΦΚΕΙΟΝ Η ΤΤΑΠΑΧΑΝΑΣΓΝΑΦΚΕΙΟΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΝΑΦΕΥΣ (Ρ. ΚΝΑΦΩ = ΚΑΤΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ). ΚΑΙ ΤΤΑΠΑΧΑΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΞΗ TABAKHANE ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ. ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΠΑΦΟΥ, ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΤΑΠΑΧΑΝΑΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ ΧΑΝΙ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΤΤΑΠΑΚΧΑΝΕΣΙΤΤΑΠΑΧΑΝΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ (ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ), ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΟΝΙΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΚΟΝΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑ Κ.Α. ΓΝΑΦΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΝΑΦΚΕΙΟΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΔΟΥΛΑ, ΨΗΜΟΛΟΦΟΥ, ΣΚΑΡΙΝΟΥ, ΌΜΟΔΟΣ,   ΆΓΙΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ, ΜΟΡΦΟΥ, ΚΛΗΡΟΥ, ΑΡΜΙΝΟΥ, ΠΟΛΕΜΙ, ΚΑΝΝΑΒΙΟΥ, ΛΕΤΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ. ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΑΥΤΑ, ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ, ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ. ΕΚΦΡΑΖΟΤΑΝ ΔΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΤΑΠΑΧΑΝΙΩΤΙΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΤΑΠΑΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.

 

ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΘΑΝΑΝ ΣΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ, ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΝ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ. ΈΤΣΙ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

 


 

Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ: ΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΡΑΓΟΥΣ, ΑΙΓΕΣ, ΠΡΟΒΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΧΟΙΡΟΥΣ Η ΚΑΙ ΒΟΔΙΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΓΙΝΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΟΙ ΒΟΥΡΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΝΩΝ. ΟΙ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΠΟΔΙΝΕΣ, ΨΗΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ ΤΡΑΓΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΠΟΔΙΝΕΣ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ ΑΡΝΙΩΝ ΚΑΙ ΡΙΦΙΩΝ. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ ΑΣΣ'ΙΑ (ΑΣΚΟΙ) ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΖΙΒΑΝΙΑΣ, ΣΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΥΛΕΣ, ΙΜΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Κ.Α


Στην Καστοριά το πρώτο οικολογικό βυρσοδεψείο στον κόσμο

Επιχειρηματίες από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία κ. α. καταφθάνουν στην Καστοριά για να δουν ιδίοις όμμασι «τι έκανε ο τρελός Ελληνας».

Ο κ. Ναούμ Δίτσιος έκανε πράγματι μια «τρελή» κίνηση: Σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης επένδυσε το μάλλον αστρονομικό για τα τοπικά δεδομένα ποσό των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου οικολογικού εργοστασίου κατεργασίας δέρματος.

«Ομοιό του δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, γι’ αυτό και έρχονται από το εξωτερικό ειδικοί και επιχειρηματίες για να το δούν», λέει στην «Κ» ο τολμηρός επιχειρηματίας. Σε άλλες εποχές αυτό που θα εντυπωσίαζε από την πρωτοβουλία του Καστοριανού μηχανολόγου-μηχανικού είναι η σύλληψη και υλοποίησης μιας ιδέας πρωτοποριακής, οικολογικού βυρσοδεψείου δηλαδή, όταν όπως γνωρίζουμε εργοστάσια του είδους συγκαταλέγονται στις υψηλές θέσεις του καταλόγου των ρυπογόνων εστιών.

«Δεν τρόμαξα»

Τώρα όμως που επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και το επενδυτικό κλίμα κινείται σε θερμοκρασίες σιβηρικού χειμώνα, το πρώτο που σκέφτεται ο συνομιλητής του κ. Δίτσιου είναι πώ σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο.

«Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται όταν τα υλικά είναι φτηνά και οι συνθήκες ευνοϊκές στην αγορά και τώρα παρά την οικονομική κρίση υπάρχουν προύποθέσεις για όποιον τολμά» απαντάει και τονίζει:

«Η αλήθεια είναι οτι προβληματίστηκα μήπως δεν τα καταφέρω, αλλά δεν τρόμαξα από την κρίση. Εβαλα ό, τι είχα και δεν είχα, όλη μου την περιουσία, αλλα πίστευα και πιστεύω ότι κινούμαι στη σωστή κατεύθυνση. Στο κάτω κάτω της γραφής, να βοηθήσω κι εγώ στο μέτρο των δυνάμεών μου στην οικονομική ανόρθωση της πατρίδας. Ας το δουμε κι έτσι λοιπόν…».

Πριν από δυο μήνες και ενώ το εφιαλτικό ερώτημα αν η Ελλάδα κάνει ή όχι το άλμα στον γκρεμό της χρεοκοπίας επλανάτο πάνω από τη χώρα, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καστοριάς εγκαινιαζόταν το σύγχρονο φινιριστήριο – βαφείο γουναρικών του κ. Δίτσιου, μια υπερσύγχρονη μονάδα φιλικότατη προς το περιβάλλον.

«Ηρθαν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, απρόσκλητοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και είμαι βέβαιος ότι αν γινόταν στην Αθήνα θα περνούσε και η μισή Βουλή», λέει.

Η καινοτομία αυτού του οικολογικού βυρσοδεψείου συνίσταται στην απόλυτη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην πλήρη ανακύκλωση των αποβλήτων ώστε να μη ρυπαίνονται στο ελάχιστο το έδαφος και η ατμόσφαιρα, πράγμα άγνωστο ώς τώρα για τέτοια εργοστάσια.

«Χρησιμοποιούμε κυρίως το βρόχινο νερό, αλλά και εκέινο από το λιώσιμο του χιονιού στη διαδικασία βαφής και φινιρίσματος. Ρεύμα παίρνουμε απο ηλιακούς συλλέκτες και χρησιμοποιούμε υγραέριο αντί για πετρέλαιο για να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον, ενω και τα χημικά μας είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα απόβλητα της όλης διαδικασίας υφίστανται φυσικοχημικό καθαρισμό και έτσι η λάσπη αφού έχουν αφαιρεθέι τα όποια τοξικά πάει πεντακάθαρη ως λίπασμα στα χωράφια, ενώ το νερό διοχετεύεται για τον τελικό καθαρισμό στις εγκαταστάσεις βιολογικού της πόλης της Καστοριάς».

Σαράντα οχτώ εργάτες επανδρώνουν σε πρώτη φάση το εργοστάσιο, με προοπτική σε ένα χρόνο να φτάσουν τους εκατόν πενήντα.

Το μεγάλο στοίχημα

Ο ιδιοκτήτης του έχει υψηλές φιλοδοξίες. «Μέχρι τώρα κατεργαζόμαστε δέρματα που χρησιμοποιούνται στη γουνοποιία της Καστοριάς, αλλά φέρνουμε και από τη Ρωσία η οποία τα έστελνε για κατεργασία στις ΗΠΑ. Το μεγάλο μας στοίχημα όμως είναι να «χτυπήσουμε» σημαντικό μερίδιο από τα ακατέργαστα γουνοφόρα στα δημοπρατήρια της Ευρώπης τα οποία παίρνουν για κατεργασία μέχρι τώρα οι Κινέζοι και επ’ αυτού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Το σύνθημά μας είναι: επίθεση στις αγορές για να πάρουμε το κομμάτι που μας ανήκει».

Στο πρόσωπο του Καστοριανού επιχειρηματία ενσαρκώνεται η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, της εξωστρέφειας, της αισιοδοξίας ή όπως λέει ο ίδιος «η Ελλάδα που δεν συμφιλιώνεται με την ιδέα της πτώχευσης».

Αυτή την Ελλάδα θα τη συναντήσει κανείς στη μεθόριο της Καστοριάς, όπου η παραδοσιακή γουνοποιία όχι μόνο αντέχει, αλλά δυναμώνει διαρκώς το εξαγωγικό της προφίλ κατακτώντας τις διεθνείς αγορές, στην κεντρική Μακεδονία με τις δυναμικές και χρυσοφόρες εξαγωγές ροδάκινου, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, όπου απλοί άνθρωποι ανασχεδιάζουν το μέλλον στη βάση της καινούργιας πραγματικότητας.

«Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με παρότρυναν να ανοίξω την επιχείρηση στη Βουλγαρία ή την Τουρκία, όπου τα μεροκάματα έιναι πολύ χαμηλά και η φορολογία ευνοϊκή. Κάνετε λάθος τους απαντούσα, ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και πατριωτική συνείδηση. Το κεφάλαιο μπορεί να μην έχει πατρίδα, αλλά ο επιχειρηματίας έχει», τονίζει ο ακρίτας επιχειρηματίας.

«Λουκέτο» στα οκτώ βυρσοδεψεία της Σίνδου

Λόγω μη ανανέωσης της άδειας διάθεσης των λυμάτων τους από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

«Λουκέτο» στα οκτώ βυρσοδεψεία που λειτουργούν στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου βάζει αύριο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μη ανανέωσης της άδειας διάθεσης των λυμάτων τους από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Οι επιχειρηματίες μαζί με τους περίπου εκατό εργαζόμενους τους θα πραγματοποιήσουν την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Εξαγωγέων Δερμάτων Ελλάδος τονίζει ότι τα βυρσοδεψεία είναι ο τελικός αποδέκτης επεξεργασίας και διάθεσης των δερμάτων, μια αλυσίδα στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 επιχειρήσεις με 400 εργαζόμενους, για τις οποίες τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας. Επισημαίνουν ακόμη ότι «χωρίς την συλλογή, επεξεργασία και απομάκρυνση από τα σφαγεία, τα δέρματα από υποπροϊόντα θα μετατραπούν σε απόβλητα των σφαγείων που θα μένουν αδιάθετα με ότι αυτό συνεπάγεται σε χαμένους πόρους και στην διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων με αυξημένο κόστος».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η γνωστοποίηση από την Περιφέρεια της σφράγισης των οκτώ βρυρσοδεψείων είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακράς περιπέτειας που αρχίζει το 2006, όταν οι επιχειρήσεις αυτές αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν από την περιοχή των Σφαγείων σε οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Υδροβόρων Μονάδων. Αρχικά έλαβαν προσωρινές άδειες διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους ση Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί ως προβιολογικός (μετά την πρώτη επεξεργασία τα λύματα διατίθενται στον βιολογικό) αλλά η ανανέωση των προσωρινών αδειών δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Σημειωτέον ότι και η ίδια η ΜΕΑ έλαβε άδεια λειτουργίας το 2014, δηλαδή πολλά χρόνια αφότου κατασκευάστηκε από την κρατική τότε ΕΤΒΑ. Την περίοδο 2007-2008 την ΜΕΑ λειτούργησαν οι ίδιοι οι βυρσοδέψες και για αυτό το σκοπό συνέστησαν φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

Από το 2008 τη λειτουργία του προβιολογικού ανέλαβε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του ομίλου Πειραιώς (που στο μεταξύ είχε εξαγοράσει την ΕΤΒΑ). Έκτοτε οι επαγγελματίες βρίσκονται σε διαμάχη με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ισχυριζόμενοι ότι τους χρεώνει υπέρογκα τέλη για τη χρήση του προβιολογικού. Συγκεκριμένα το κόστος ανά κ.μ κυμαίνεται από 10 έως 18 ευρώ, όταν την περίοδο της αυτοδιαχείρισης ήταν στο 1 ευρώ, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις.

Μέχρι σήμερα, παρότι δεν είχαν άδεια, οι βυρσοδέψες συνέχιζαν να διαθέτουν τα λύματά τους στη ΜΕΑ και να τιμολογούνται για αυτή την υπηρεσία, παρότι δεν αναγνώριζαν το συνολικό ποσό της οφειλής που φτάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο μέρη προσέφυγαν στα δικαστήρια και ενώ πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί η πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το εφετείο ζήτησε τη γνωμοδότηση πραγματογνώμονα για να αποφανθεί αν οι χρεώσεις είναι υπέρογκες όπως ισχυρίζονται οι επιχειρηματίες.

Όμως χωρίς οριστική άδεια διάθεσης των λυμάτων (εκδίδεται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) οι επιχειρηματίες δεν είχαν πλήρη φάκελο προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους. «Ζητούμε να εκδοθεί οριστική άδεια διάθεσης των λυμάτων και όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση μας θα πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί. Δεν μπορούμε να είμαστε σε εκκρεμότητα» αναφέρει ο κ. Σάββας Τουαντζόγλου, ένας εκ των βυρσοδεψών που έχει επιχείρηση στο Πάρκο της ΒΙΠΕ. «Χωρίς άδεια λειτουργίας δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβάσεις με το κράτος, να αναλάβουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, να πάρουμε ISO. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα έξοδα είμαστε παράνομοι. Όσο ήμασταν στα σφαγεία ήμασταν πιο νόμιμοι» προσθέτει.

Σημειωτέον ότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί τριμερης συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών περιοχών, ακριβώς για το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων στα κοινόχρηστα ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.https://www.makthes.gr/loyketo-sta-okto-vyrsodepseia-tis-sindoy-223004

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΑΘ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

 

ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ) ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ.

 

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΡΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ.

 

ΌΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ, «Η ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 250 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ) ΑΦΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΕΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΛΠ.) ΠΑΡΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ. ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΕΡΜΑΤΩΝ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ».

 

ΤΟΝΙΖΟΥΝ, ΔΕ, ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΔΩΣΕ «ΣΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΜΕΙΣ ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ».

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2019 ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ, ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Η ΕΤΒΑ ΣΤΗΝ ΠΚΜ ΣΥΝΟΔΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ 52, ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020 ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΕΤΒΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΥΑΘ, ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΣ), ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΡΟΠΟΥ ΕΝΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΟΤ52.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΙΣ 14.09.20.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 165 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020 ΟΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 750.000 €, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, Η ΕΤΒΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΒΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΛΑΜΠΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ, ΑΘΕΤΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΤΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΑ ΕΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013. ΎΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ., ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΜΕΑ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΤΒΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΝΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ, ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΧΡΕΗ ΤΙΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙ.ΠΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΜΕΙΣ ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

 

Η ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 250 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ) ΑΦΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΕΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΛΠ.) ΠΑΡΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ. ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΕΡΜΑΤΩΝ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ.

 

Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΙΔΙΩΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ, ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΞΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ/ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ), ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΣΥΝΕΛΘΕΙ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ.

 

ΠΗΓΗ: HTTPS://WWW.VORIA.GR/ARTICLE/THESSALONIKI-LISI-GIA-TIN-EPANALITOURGIA-TOUS-ZITOUN-TA-VIRSODEPSIA

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ – ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΔΕΙΞΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ

  

 0

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΆΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ.


ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΆΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ DM ABEE.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ «ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΪΟΥ, ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΑ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 7.802 MG/ LIT ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 10 MG /L».

Ο Κ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΕΦΕΡΕ, ΟΤΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΩΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ». ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ Ο Κ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ «ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΕ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2018 ΣΕ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΜΟΛΙΣ 2,5 ΧΛΜ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ».

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2018, Η ΔΕΥΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ, ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΥΔΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΆΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ ΔΗΛΩΣΕ, ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΚASTORIANIESTIA

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΘΑ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ  ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΔΕΨΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΕΨΗΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ.

ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΥΜΜΑΤΩΝ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΜΕ ΟΣΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΑΓΕΝ ΖΩΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ