Post Top Ad

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΞΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ;

  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΞΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ;



ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥ-ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΠΟΣΗ ΥΔΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΡΤΟΥ.

 ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΛΕΥΚΗΣ ΑΟΣΜΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΤΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΗΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗ, ΤΗ ΜΕΘΑΝΟΛΗ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΕΤΟΝΗ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΛΥΤΟ ΣΤΟ ΕΠΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΝΖΟΛΙΟ.


 Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΟΝΙΤΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΘΕΙΙΚΟ ΟΞΥ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΗΓΜΕΝΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ (ΓΕΝΗ RHODOCOCCUS SP., PSEUDOMONAS SPP.) (FOOD STANDARDS AGENCY REPORT, 2002; FOOD SAFETY AUTHORITY OF IRELAND REPORT, 2002; KIM AND HYUN 2002). Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΩΣ ΚΡΟΚΚΙΔΩΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, ΕΜΠΟΤΙΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΛΠ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΥΡΕΙΑ. ΕΤΗΣΙΩΣ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Ε.Ε. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 80000-100000 TN (FOOD SAFETY AUTHORITY OF IRELAND REPORT, 2002).

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ


ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ (250-3900 ΜG ΑΝΑ KG ΤΡΟΦΙΜΟΥ) ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (Π. Χ. ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΤΣΙΠΣ, ΨΩΜΙ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ) ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ Η ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ) (TAREKE ET AL. 2002). ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΑΝΕΚΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 15-50 ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ (ΜG=10-6 G) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ). ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΡΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΑΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ (< 30 ΜG/KG). ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Π. Χ. ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΣ, ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΚΛΠ) ΕΔΩΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΕΛΑΦΡΩΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ (30-60 ΜG/KG) ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΙΝΟ (30-180 ΜG/KG). ΠΑΡΟΛΑ ΤΟΥΤΑ, ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΒΑΣΗ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ (ΨΩΜΙ) (SANCO/2002/999/2; SANCO/2002/03216/00/00).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΜΗΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΤΟ DNA, ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ, ΓΛΥΣΙΔΑΜΙΔΙΟ, ΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΡΑ, ΜΕ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΔΕΝΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΝΩΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΠΟΝΤΙΚΙΩΝ. ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΣ (PROBABLE) ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ (ΕΓΓΡΑΦΟ SANCO/2002/999/1) ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ GROUP 2A ΤΗΣ IARC (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER), ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΟ GROUP 1 (ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ) ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΣΤΑ ΖΩΑ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΟΥ GROUP 2Β (ΔΥΝΑΤΟΣ - POSSIBLE ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ). ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ, ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ (FAO/WHO 2002, FINAL REPORT. ACRYLAMIDE IN FOOD; EFSA 2003, WHITE PAPER ON ACRYLAMIDE).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΗΔΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΗ-ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΑΜΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΛΟΥΧΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ MAILLARD) (MOTTRAM ET AL. 2002; STADLER ET AL. 2002). ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ (ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ MAILLARD (SWEDISH SCIENTIFIC COMMITTEE ACRYLAMIDE IN FOOD, 5/2002; SANCO/2002/03288; MOTTRAM ET AL. 2002). ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΗΔΗ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΜΕΝΟΙ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΙΖΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ PROFILE ΤΩΝ ΑΝΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΕΝΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;

ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΠΑΡΟΤΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΕΓΑΛΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ "ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΟΡΙΟΥ" ("MAXIMUM SUGGESTED LIMIT") ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Π. Χ. ΤΣΙΠΣ, CRISPIES ΚΛΠ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΤΙ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Π. Χ. ΠΑΤΑΤΕΣ, ΣΝΑΚΣ, ΤΣΙΠΣ ΚΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΑΤΑΤΕΣ/ΛΑΔΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 1/10 ΣΕ 1/15 - 1/20, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΤΗΓΑΝΙΣΟΥΝ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΑΠΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΒΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΒΡΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΜΕΤΡΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΣ "ΜΕΣΟΤΗΤΑΣ", ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ Η ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΟ ΒΡΑΣΜΟ ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ" ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΤΥΧΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ.


ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Ε.Φ.Ε.Τ.;


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ, ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΧΡΗΖΕΙ ΔΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΉΔΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΤΟ SITE WWW.ACRYLAMIDE-FOOD.ORG) ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΩΡΕΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΉΔΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ, ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ (RATE-LIMITING STEPS) ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΔΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΈΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΥΤΟ. Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ Γ.Χ.Κ., ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ 55 ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ (CHIPS), ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΑΠΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, FAST-FOODS ΚΛΠ), ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΨΗΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (BREAKFAST CEREALS), ΨΩΜΙ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΑΦΕ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ SNACKS. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΩΝ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Φ.Ε.Τ. ΚΑΙ ΤΟ Γ.Χ.Κ. ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.


Διαδικτυακή Πύλη του ΕΦΕΤ (efet.gr)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 26/2020

ΦΕΚ 50/Α/6-3-2020

Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των οδηγιών 2017/2398/EΕ, 2019/130/ΕΕ και 2019/983/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ ’’σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιγόνους παράγοντες κατά την εργασία’’» (Ε.Ε. L 345/27.12.2017, L 136/01.06.2018, L 225/06.09.2018, L 30/31.01.2019 και L 164/ 20.06.2019) - Τροποποίηση των π.δ. 399/94 (Α΄ 221) και π.δ. 307/86 (Α΄ 135).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 1, 2, 3 και 5, 3 και 4 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (Α΄ 34), όπως το άρθρο 3 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 65 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) και το άρθρο 4 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 1440/1984 (Α΄ 70) και τροποποιήθηκε εν τέλει με το άρθρο 91 του ν. 3862/2010 (Α΄ 113).

2. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 6, 41 και 73 παρ. 1 του «Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (εφεξής Κ.Ν.Υ.Α.Ε.), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (Α΄ 84).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α΄ 143).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

5. Την αριθμ. 340/18-07-2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β΄ 3051).

6. Την υπ’ αριθμ. 1/2019 γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Σ.Υ.Α.Ε.).

7. Την υπ’ αριθμ. 35444/3228/2019 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

9. Την υπ’ αριθμ. Δ22/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και του Υφυπουργού Οικονομικών, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Σκοπός - Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων με τις διατάξεις των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τίτλο «για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ

“σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιγόνους παράγοντες κατά την εργασία”» και αριθμούς 2017/2398/ΕΕ της 12ης Δεκεμβρίου 2017 (Ε.Ε. L 345/27.12.2017, L 136/01.06.2018, L 225/06.09.2018), 2019/130/ΕΕ της 16ης Ιανουαρίου (Ε.Ε. L 30/31.01.2019) και 2019/983/ΕΕ της 5ης Ιουνίου 2019 (Ε.Ε. L 164/20.06.2019).

 

Άρθρο 2

(άρθρο 1 οδηγίας 2017/2398/ΕΕ,άρθρο 1 οδηγίας 2019/130/ΕΕ και άρθρο 1 οδηγίας 2019/983/ΕΕ)

Τροποποίηση του π.δ 399/1994 (Α΄ 221 )

Το π.δ. 399/1994 «Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου 90/394/ΕΟΚ» (Α΄ 221), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 127/2000 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 399/1994 "Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου 90/394/ΕΟΚ" (Α΄ 221) σε συμμόρφωση με την οδηγία 97/42/ΕΚ του Συμβουλίου» (Α΄ 111), το π.δ. 43/2003 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 399/1994 "Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου 90/394/ΕΟΚ" (Α΄ 221) σε συμμόρφωση με την οδηγία 1999/38/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 1999 (Ε.Ε. L 138/01-06-1999)» (Α΄ 44) και το άρθρο 6 του π.δ. 52/2015 «Εναρμόνιση με την οδηγία 2014/27/ΕΕ “Για την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 92/58/ΕΟΚ, 92/85/ΕΟΚ, 94/33/ΕΚ, 98/24/ΕΚ και της οδηγίας 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων” – Τροποποίηση των π.δ. 105/1995, π.δ. 176/1997, π.δ. 62/1998, π.δ. 338/2001 και π.δ. 399/1994» (Α΄ 81), τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Eάν τα αποτελέσματα της εκτίμησης που αναφέρεται στο άρθρο 3 καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια των εργαζομένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση:

α) Nα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ιατρού εργασίας, όπως αυτός ορίζεται στον «Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (Α΄ 84) ανεξάρτητα από τον αριθμό εργαζομένων στην επιχείρηση ή/και την εγκατάσταση.

β) Nα εξασφαλίζει σύμφωνα με τις υποδείξεις του ιατρού εργασίας, ότι κάθε εργαζόμενος πριν από την έκθεση και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπόκειται σε ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του.

Ο ιατρός εργασίας ή ο ασφαλιστικός φορέας μπορεί να υποδείξει την αναγκαιότητα παράτασης της ιατρικής επίβλεψης και μετά το πέρας της έκθεσης, για διάστημα που κρίνεται αναγκαίο για τη διαφύλαξη της υγείας του συγκεκριμένου εργαζομένου.».

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΣ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΥΣΙΕΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΕΚ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΄΄ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ΄΄ ΟΡΙΑ ?

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ?

 ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΕΚ,ΟΥΤΕ Η Ε.Ε ,ΟΥΤΕ Ο ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΕΛΙΚΩΣ

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

ΠΩΣ?

ΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ,ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ,ΚΑΙ ΕΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ