Post Top Ad

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ!!

  Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΒΙΟ, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΚΩΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΤΟ ΒΙΘΥΝΟ.

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (460−377 Π.Χ.) ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ. ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΩΝ (ΜΑΥΡΗ ΧΟΛΗ, ΚΙΤΡΙΝΗ ΧΟΛΗ, ΦΛΕΓΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ), Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ. Ο ΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΟΡΚΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. Ο ΟΡΚΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ.
Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ (124−40 Π.Χ.) ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΤΗΝ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΣΟΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. Ο ΒΙΘΥΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΜΕΘΟΔΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗ ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΦΙΛΙΚΗ, ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΗ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΤΡΑΧΕΙΟΤΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΤΕΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ, ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΑΝ ΤΟ ΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΙ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ, ΕΩΣ ΤΟΝ 6Ο ΑΙΩΝΑ Π.Χ., ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΛΗ ΤΟ ΜΙΛΗΣΙΟ, ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ («ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ») ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ  ΈΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΠΡΙΝ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΚΩΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΤΟ ΒΙΘΥΝΟ.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΒΙΟ, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΗΓΩΝ, ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ, ΑΦΟΥ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ (460−377 Π.Χ.)
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ).

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ, ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΓΟΙ-ΙΑΤΡΟΙ.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΩ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΙΑΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ, ΤΟ ΘΕΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΕΜΠΕΔΟΚΛΗ (493−433 Π.Χ.) ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΝΕΡΟ, ΓΗ, ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ.ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ Η ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΦΥΣΗ ΗΤΑΝ ΘΕΪΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΝ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΘΑΝΑΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΑΣΤΡΑ. Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΥΤΗΣ, Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΕΙΧΕ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΥΜΟΤΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥ. ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ ΕΤΡΕΦΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΕΝΑΝ ΟΡΚΟ ΣΙΩΠΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΓΝΩΣΗ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΠΝΕΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ Ο ΘΕΪΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΥΜΟΥΣ (ΜΑΥΡΗ ΧΟΛΗ, ΚΙΤΡΙΝΗ ΧΟΛΗ, ΦΛΕΓΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ) ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΚΡΥΑ, ΖΕΣΤΗ, ΣΤΕΓΝΗ, ΥΓΡΗ). ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ ΟΙ ΧΥΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΜΟΝΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, Ο ΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ, ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΜΕΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΩΝ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ, ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΣΗΨΙΣ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ. ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΓΑΣΤΡΙΤΙΣ, ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ, ΑΡΘΡΙΤΙΣ,ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΕΚΛΑΜΨΙΑ, ΚΩΜΑ, ΠΑΡΑΛΥΣΙΣ, ΜΑΝΙΑ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΥΣΤΕΡΙΑ,ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ. Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΟ «ΙΕΡΗ» ΝΟΣΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ: «Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΕΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΙΕΡΗ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. ΑΝ ΟΜΩΣ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΙΕΡΟ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ».
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΖΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΟΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΉΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΛΟΙΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (429−426 Π.Χ.) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ. Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΕΣ ΓΕΝΩΜΙΚΟΥ DNA ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ SALMONELLA ENTERICΑ TYPHI ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΛΟΙΜΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ. ΈΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΟΤΙ Η ΔΡΙΜΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΩΝ DNA ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ S. ENTERICΑ TYPHI.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΤΥΦΟ», ΠΙΘΑΝΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΡΜΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΕ ΜΕ ΤΥΦΩΝΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΛΟΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΦΩΤΙΑ. ΌΜΩΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΩΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΩΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΕΝΩ Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ(CORPUS), ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΕΝΑΝ ΙΕΡΟ ΟΡΚΟ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ. Ο ΙΑΤΡΟΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΤΑΣΘΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ. ΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΣΩΡΑΝΟ ΤΟΝ ΕΦΕΣΙΟ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΩΣ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ.ΟΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΦΥΣΗ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΓΑΛΗΝΟ ΤΟΝ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟ ΤΟ 2Ο ΑΙΩΝΑ Μ.Χ. ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΩΣ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΈΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 14ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΩΟ ΙΑΤΡΟ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΑΓΙΟ, ΕΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟΥ 12ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΘΕΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΕΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΟ.
ΠΟΛΛΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΑ ΤΑ ΡΗΤΑ «Ο ΜΕΝ ΒΙΟΣ ΒΡΑΧΥΣ, Η ΔΕ ΤΕΧΝΗ ΜΑΚΡΑ» ΚΑΙ «ΩΦΕΛΕΕΙΝ Η ΒΛΑΠΤΕΙΝ». ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΟ ΡΗΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ. Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ». ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΓΑΛΗΝΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΗΝΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, «Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ».
Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΡΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΠΑΡ’ ΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΦΥΣΗ. ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ, Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ. ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΣΟ ΚΩ.
ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ (124−40 Π.Χ.)
Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ
Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΌΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.
Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝΠΡΟΥΣΙΑΔΑ Η ΚΙΟ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΘΥΝΙΑ, ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗ ΕΥΠΑΤΟΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 30 ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, ΟΠΟΥ ΠΡΩΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΣΚΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙΑΝΤΙΟΧΟΣ Ο ΑΣΚΑΛΩΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΚΕΡΩΝ.
ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ, ΡΩΜΗ). ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ».
Η ΔΙΠΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟ ΣΙΔΩΝΙΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΔΙΗΥΘΥΝΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΓΑΔΑΡΗΝΟΥ, ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ, ΠΩΣ Ο ΣΙΔΩΝΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕ ΟΤΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. Ο ΖΗΝΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΦΙΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΙΡΓΙΛΙΟΣ(ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ) ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΑΔΑΡΗΝΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 1750 ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΘΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΛΑΒΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΩΖΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ. ΌΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ, Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΤΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ(341−270 Π.Χ.), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΟΤΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΦΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΣΤΑΘΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΕΝΑΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ.
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ. ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ, ΟΠΟΤΕ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΦΥΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΣΟΦΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΕΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ. ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ, ΕΝΩ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΕΙΡΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΟΧΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΛΟΥΚΡΗΤΙΟ, Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ. Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΝ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΗ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝ Ο ΛΑΜΨΑΚΗΝΟΣ, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ, ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ. ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, Ο ΣΤΡΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΟΤΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΟΝΟ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΗΡΕΜΗ. ΔΙΔΑΞΕ ΟΤΙ Η ΟΡΘΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΒΑΣΙΜΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ, ΟΠΟΤΕ Η ΤΥΧΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΟΙ ΘΕΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΤΕΛΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΤΩΧΟΙ, ΑΝΔΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ, ΑΡΕΤΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ.
ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΥΜΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΤΗΝ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «Η ΦΥΣΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ». ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ, ΤΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ.
ΔΙΔΑΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ (Α) ΜΟΡΙΑ (ΜΕΡΗ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ (ΑΝΑΡΜΟΙ ΟΓΚΟΙ) ΚΑΙ (Β) ΚΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (ΠΟΡΟΙ), ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΣΤΕΡΕΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ, ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ Η ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΡΟΗΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΗΠΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, Η ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Η ΧΕΙΡΟΜΑΛΑΞΗ (ΜΑΣΑΖ), Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΒΟΤΑΝΑ (ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ) Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΑΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΗΤΑΝ Η ΦΙΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ. Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΗΜΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ «ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ». ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΝΟ. ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΟΤΙ «Ο ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΛΙΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ». ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΔΟΞΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ («ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΙ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΠΙΟΙ»), Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΑΤΕΣ.ΣΥΜΠΕΡΑΝΕ ΟΤΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΤΑΧΕΩΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΟΞΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΘΥΝΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ.ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ «ΦΙΛΟΦΥΣΙΚΟΣ», ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΙΩΝ», ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ Ο ΠΕΔΑΝΙΟΣ. ΈΓΡΑΨΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΣΩ ΑΛΛΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΙ», ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΡΗΤΟ «Η ΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ». ΒΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ «ΟΧΙ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ», ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΥ ΣΙΔΩΝΙΟΥ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΙΑΤΡΙΚΗ) ΤΕΧΝΗ».ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΛΑΤΙΝΙΣΜΟΥΣ, ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΖΟΥΣΕ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΉΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΜΙΑ ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΡΑΧΕΙΟΤΟΜΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΗΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΕΤΑΙΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΣ ΜΙΑΣ ΚΗΔΕΙΑΣ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΟΤΙ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΑΝΕΣΤΗΣΕ» (ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ) ΠΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΣ, Ο ΜΑΡΚΟΣ ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ ΒΑΡΡΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΝΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΑΟΡΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ» (ΜΙΚΡΟΒΙΑ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΚΑΝΟΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΟΡΑΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΦΑΝΗ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΝΑΝ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ ΣΕ ΦΡΕΣΚΟ ΝΕΡΟ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΑΝ. ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΣ, Ο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ, ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΩΣ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ», Ο ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΙΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΪΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΜΜΕΤΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ «ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ», ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΛΟΙΜΟ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ.
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ
Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ. Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΜΕΘΟΔΟΣ», ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΕΙ ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, Η ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΑ ΘΕΪΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΑΦΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ.
ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΘΕΜΙΣΩΝ(100−20 Π.Χ.) ΚΑΙ ΤΙΤΟΣ ΑΥΦΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ (90−10 Π.Χ.). Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΜΑΙΟ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΕΛΣΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 19Ο ΑΙΩΝΑ. Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΥΣΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΥΦΟΕΙΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΜΕ ΚΡΥΑ ΛΟΥΤΡΑ. ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Ο ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΆΛΛΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΘΕΣΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΛΛΕΙΣ, Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΝΕΡΩΝΑ (1ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Μ.Χ.), Ο ΣΩΡΑΝΟΣ Ο ΕΦΕΣΙΟΣ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΡΧΕΣ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΛΙΟΣ ΑΥΡΗΛΙΑΝΟΣ Ο ΝΟΥΜΗΔΟΣ (ΑΡΧΕΣ 5ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ).
ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΟΔΙΟΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ., ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗΡΙΜΙΝΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ., ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΈΛΛΗΝΑ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΕΥΤΥΧΗΣ.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΩΡΑΝΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ. ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ (ΤΟ ΣΙΔΩΝΙΟ) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΦΑΙΔΡΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΕΜΠΕΔΟΚΛΗ. Ο ΦΑΙΔΡΟΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΚΕΡΩΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 86 Π.Χ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΩΡΑΝΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΥ ΣΙΔΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΙΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ, Ο ΒΙΘΥΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ.
ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΟΠΩΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ ΤΟ 2Ο ΑΙΩΝΑ Μ.Χ., ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΟΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΙΘΥΝΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΑΙΩΝΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ.
ΚΑΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟ 17Ο ΑΙΩΝΑ, Ο ΓΑΛΛΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΚΑΣΣΕΝΤΙ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ “MOLECULE” (ΜΟΡΙΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΜΑ ΑΤΟΜΩΝ. ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΑΣΣΕΝΤΙ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΓΑΛΙΛΑΙΟ ΚΑΙΜΑΛΠΙΓΓΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΆΓΓΛΟΥΣ ΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΝΕΥΤΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
ΤΟ 19Ο ΑΙΩΝΑ, Ο ΆΓΓΛΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΤΑΛΤΟΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ ΠΑΣΤΕΡ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ, ΕΓΙΝΕ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΑΣΗ. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA ΠΑΡΕΙΧΕ ΕΝΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΜΟΡΙΑΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ Η ΑΛΛΟΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΗΖΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΟΣ.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ. Ο ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΒΙΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.

ATHENS MEDICAL SOCIETY

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:



 ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ,ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ

ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΠΑΡ΄ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΣΗ,

ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ ,ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΟΝΟΝ ΄΄ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ΄΄ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ , ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

ΥΓΕΙΑ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
13.1. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ.
13.2. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
13.3. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ.
13.413.7. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΜΕ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ. ΣΕΛΙΔΑ 27 ΑΠΟ 40
13.8. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,
13.9. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
13.10. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.
ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ.

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ